CNC струг

Велика тежња професора али и ученика  ка новим технилогијама, али и жеља за стварањем што квалитетније наставе биле су покретачка снага која је иницирала многе пројекте који су активирали целу школу и показали наше креативне могућности. Као резултат ове тежње и жеље настао је пројекат претварања универзалног струга у компјутерски управљану машину алатку, која би веома користила новим образовним профилима школе.

Велики посао био је пред ученицима и професорима. Први задатак имали су ученици и професори практичне наставе који су вредно и предано извршили ремонт струга, а то подразумева демнотирање машине до најситнијег дела, поправке, подмазивање итд. И њихово поновно склапање. Али приликом склапања струга изостављени су поједини делови. Зашто?

За потребе креирања компјутерск управљаног струга коришћена је постојећа кинематска основа старог универзалног струга, а промене су звршене на погонским системима, па је тако носач алата који је некада био ручно управљан сада прерпављен и њиме се управља уз помоћ рачунара. Тако је наш струг добио два нова корачна мотора и још много делова који су омогућили да цела ова конструкција профункционише.

Овако модернизован и унапређен струг је био представљен 2008. године на сајму технике на штанду Техничке школе из Смедерева. Том приликом су професори Братић Вукашин, Јовановић Александар и Станковић Радослав представили овај занимљив и креативан пројекат. Презентација је била веома успешна и запажена, а професори су се са сајма тенике вратили задовољни успехом. Више информација о представљању Техничке школе на сајму техниике можете наћи на овом линку. На страници се налази и исечак из емисије радио београда која говори о нашој презентацији.

Овај пројекат био је покретач серије других које су ученици и професори заједно креирали. Презентације већине тих пројеката наћићете на овој интернет презентацији.